Hillesøya rundt

topo

Hillesøya rundt – rett i overkant av 8 km

Hillesøya e ei vakker øy med rabber, svaberg og sandidyller. Spesielt yttersida kan anbefales! En av de bedre plassene å møte våren, da den ofte kommer hit 3-4 uker før den når inn til Tromsø.

Er det lite vind og flatt hav, er det ofte vi padler yttersia først (altså mot klokka).  Dagens tur tar vi med klokka og begynner med den skjermede innersiden. Utsett på venstre side av Hillesøybrua, og så «kaier» (padle under) eller innme bryggene på Hjellskjær før vi krysser over mot Lyngøya (utstikkern der lykta står) på Hillesøya. Padle innme kaiene og sjekk om det er båttrafikk i Sommarøysundet før dere raskt krysser over . Vi suser forbi lykta, slenger et blikk innover mot «hotellstranda» før vi setter kursen inn mellom holmer og skjær på sørøst siden av Hillesøya. Allerede nu ser vi Senjas perlerekke. Hemmeligstranda (Sandvika) som er en svært dårlig bevart hemmelighet, er den første strandperlen etter bebyggelsen. Denne er mye brukt av turfolk på vei opp eller ned fra Hillesøytoppen og er et sted kajakkpadlere stopper for å nyte formiddagssola, ta seg lunsj eller bare en beinstrekk. Vi fortsetter imidlertid videre da det er litt tidlig å strekke på beina. På sørvest siden finner vi Sylgressvika  ei nydelig, sørvendt strand  – fantastisk plass å nyte utsikten sørover mot Senja. Her er det en bratt og kupert gress/sandbakke innover et smalt søkk i bakkant av stranda. Dette er også den siste lett tilgjengelige beinstrekkplassen før vi kommer til Verholmen på nordsiden.

Når du runder Storkrykkjehaugen får du god føling med om dette vil bli en sydentur på flatt hav eller litt mere utfordrende. Herfra padler vi den mest eksponerte delen av turen – den er også den fineste – vakkert, opprevet og «rått». Inn mellom Barden og Stappen, videre mot Steinbergneset. Om det er litt bølger, roer de seg ofte når du er kommet i le av Værholmen inne i Jervikbukta. Her kan vi enten ta en pause på Verholmen og utforske fyret eller padle litt til og gå i land på Landkommheln. Strekket herfra og til vi har passert Juldagan på nordøst siden av Hillesøya er full av skvalpeskjær. Når han står på inn her bryter han nesten over alt.

oversiktsjøtopo