Storsandvika (Sandøya)

Lett tur: Mjølvik – Storsandvika 4 km en vei

Utfordrende tur: Engvika – Storsandvika (6 km en vei) eller Skarsfjorden – Storsandvika (20 km en vei)

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Sandøya har tre postregistrerte i Mjølvik og en fastboende Søren på Vidsyn på østsiden. Kommer du nordfra ser øya ut som en drage som har lagt hodet i hendene og kviler seg. Heftig på yttersiden og med masse flotte sandstrender og viker på innsiden. På sørsiden av øya ligger det såkalte Kirkevær (Melvik kirksted). Dette er en arkeologisk utgravning av et fiskevær med kirke som eksisterte her i middelalderen. Kirkevær eksisterte fra 1300-tallet fram til 1600-tallet, og levde av tørrfiskproduksjonog -eksport. Les mer om fiskeværsbosettingen på Sandvær. Les mer om Mjøvika og Kirkevær på Turliv.no.

Tar du kajakken på ferga fra Bellvika ut til Sandøya og starter utforskingen av Sandøya fra Mjølvika er dette å regne som en GRAD 1 tur. Det er i underkant av 4 km padling en vei fra Mjølvika til Storsandvika (posisjon: 70° 02.925’N 18° 33.822′ Ø). NB! Det er innført plassbestilling på ferga i sambandet Belvik – Vengsøy  for strekningen Belvik – Risøy – Sandøy tur/retur. Dette gjelder for avgangen som går kl. 17.10 mandag, onsdag, fredag og søndag fra Belvik. Reservasjon må gjøres senest dagen før avreise innen kl. 15.00.

Padler dere derimot ut fra Engvika på Rebbenesøya eller fra Skarsfjorden er dette imidlertid å regne som en GRAD 3 tur. Fra Engvika kan dere legge turen opp  innersiden av Styrsøya før dere krysser over Sandøyfjorden. Turen fra Engvika er på i underkant av 6 km en vei. Alternativt kan man ta utgangspunkt i Skarsfjorden, ta en beinstrekk på Bjørnneset etter ca 5 km, før man krysser over Skagøysundet mot Rebbenesøya og tar inn i Valen nord for Skagøya. Her er det helt fabelaktig flott, men glem ikke hvor du skal.. Vend nesen nordover ved Prestneset og følg land nord til du er på høyde med Engvika før du krysser over Sandøyfjorden til Sandøya. Dette er en tur på i underkant av 20 km en vei.

Telting: Det er flotte teltplasser på østsiden av stranden på gressbakkene.

NB! På de utfordrende turene (grad 3) er det et krav om minimum 2 personer på bildet for å få godkjent. Dette er krevende turer som du av sikkerhetshensyn ikke bør legge ut på alene. 

Gullruta: Ellers ligger Sandøya «midt i leia» i forhold til å padle skulderen fra Sandøya via Lyngøya, Musvær, Fellesholmen ned til Bjørnøya. Kanskje en ide for årets langtur?ruterflyCStorsandvikaoversikt